En räv för Leo å Foxi

image

Väntar på nytt upptag

Det blev inget mer upptag!

Dagen började med att Leo fann ettspår han började väcka i, och ganska snart så övergick det i drev. Efter  10 min smet räven ner i gryt, dags för Foxi! Foxi hade kontakt på samma ställe i grytet i ca 20min, trots flera brytningar så flyttade sig inte räven. Mattias kopplade Foxi och vi stod tysta i ett par minuter, så kom räven utsmygandes, och blev kvar utanför grytgången.

Resten av dagen gick Leo och väckte på slag, vid fyra tiden och ett antal kilometers slagarbete så visslar jag in Leo och vi ger upp för dagen.

segerstad

Vargas är på g igen

Bild

image

20 minuter efter släpp kommer Vargas på rävlegan och drevet är i full gång. Drevet gör en bukt runt ett kännt gryt, men det blev bara en bukt för sen smet räven ner i grytet. Vargas skäller och gräver vid grytingången när Mattias och Bengt kommer dit. Foxi släpps ner i enhålsgrytet, man hör att det är full kontakt hela tiden nere i grytet. Efter 10 min bryter Foxi, och när hon har kommit bort några meter från grytingången så kommer räven ut som ett brev på posten, men han blir snabbt stoppad av en bitande blysvärm.
image

Drevräv för Leo!

Bild

image

Fick besök av Smogs uppfödare idag och agendan för dagen var rävjakt. Släppte Leo vid 8 tiden och efter några minuters väckning så är räven på benen, efter 20-30 minuters drev går räven i gryt. Smog släpps ner i grytet, som är ett enpetargryt och efter några varv i grytet blir det kontakt. Han jobbar på bra men räven ligger tryggt och vill inte flytta sig. Går till bilen och hämtar spett och spade, efter lite pejlning så kan jag konstatera att hunden ligger på ca 3fot. Efter några minuter med spettet är vi igenom och när Smog kommer ut ur grytet kopplar jag honom och räven kommer som ett brev på posten. BOM! Hunden släpps på igen och det tar ca 3km innan räven går in i ett nytt svårt gryt. Eftersom det är 2km att gå i eländig terräng och vi konstaterat att räven är frisk så väljer vi att prova släppa Leo på nya spår istället.

Klockan är halv 12 när jag släpper och det dröjer en halvtimme innan andra drevet är igång. Drevet buktar ganska trångt och 2 av passkyttarna får se räven. Sen drar räven iväg drygt 2km och vi får byta pass lite snabbt. Jag ställer mig i en skoterled där räven passerat och ser på pejlen att drevet vänder tillbaka. Mycket riktigt tar räven baklöpan där jag står och jag får ett fint läge på 10 meter. Leo var 500 meter efter räven.

Superarbete av Leo idag, drevtiden blev över 2 timmar i svårframkomlig terräng!

//Lars

Dubble för Räv-Erik å Mattias idag!

Bild

Efter 20min slagarbete får Vargas upp en räv som går i 15min innan den går in i ett kännt enhålsgryt. Eftersom grytet är grunt så tar Mattias Bison denna gång, Bison drar in och börjar skälla på räven. Mattias lokaliserar Bison och bryter där upp en sten så är han nere hos hund och räv å avslutar med grytrevolvern.

wpid-b3374aeb.jpg

wpid-de69569f.jpg

Släpp 2 blir det Nixons tur, han går på slag mellan 1-1,5 timme sen blir det upptag, även nu blir det ett kortare drev då räven väljer ett gryt med 5 ingångar efter ca 10 min drev. Foxi släpps in och efter 7-8min så kommer räven ut och räv nr 2 för dagen är ett faktum.

wpid-b7db0962.jpg

Räv nr 2 för dagen, Nixon å Foxi.

Räv-Erik på jaktstigen!

Bild

Vargas släpps vid sju tiden, en timmes slagarbete resulterar i upptag. Drevet går 5 min sen smiter räven under en lada. När Mattias å Räv-Erik kommer dit har Vargas krupit under ladan även han, efter ett tag lyckas dom i alla fall få ut Vargas och kan släppa in Foxi. Foxi finner räven under ladan och efter 6-7 min smiter räven ut, men det ska mycket till att smita förbi Räv-Erik, vilket inte heller denna räv klarar av…..!

image

Långt slagarbete av Nixon!!!!!!

Nixon släpps vid nio tiden, en kvart senare har han slag. Nixon går på rävslagen i 3,5 timme, och då efter nästan 22 kilometers slagarbete blir det upptag. Drevet går i krokar i 15 kilometer så blir det stopp vid ett kännt gryt, på grannmarken. Efter lite telefonerande så är det fritt att försöka ta räven. Mattias får med sig en passkytt och man släpper in Foxi i den enda ingången som leder in till räven. Foxi hörs jobba med räven under jord och det flyttar sig flera gånger, Foxi är inne i omgångar mellan 5-10 min. Efter 40 min och räven fortfarande kvar i grytet tar passkytten Foxi och går därifrån medans Mattias står tyst kvar. Efter 15 min så har inte räven visat sig, Mattias ger då upp för dagen.

Dåligt med spår!

Släpper Leo på en större ö (1,5km * 500m), vi går över hela ön men inga rävspår som det luktar något i, ser endast ett par gamla spår. Släpper sen på nytt på landsidan, lika dåligt med spår där också, men kvart i tolv får Leo äntligen slag som han börjar väcka i. 7-800m senare så blir det stopp, jag ser på Pejlen att Leo ringar och ringar på platsen men kommer inte därifrån. Jag tar mig dit å ser att räven kommit ut på en väl använd vandringsled, och här verkar inte Leo känna någonting alls. Han får hålla på att leta ett tag men det verkar helt kört så jag valde att bryta för dagen. //Kim

Träning,, bara en dryg vecka kvar till skarpt läge!

Fick se nattspår av ett ensamt lodjur på morgonen, Colt och Vargas släpps på spåret som de båda tar sig ann. Hundarna följer spåret upp i ett berg och ner i branten på andra sidan, där kommer upptaget. Hundarna driver bra men det går inte speciellt fort då lon följer branten av berget norr ut. Efter ca 45 min så går lon ur berget och ner i ett betydligt flackare landskap. Där tar förmodligen hundarna in på lon för efter runt en halvtimme så blir det stopp och ståndskall. Vi tar oss dit, och ser att hundarna står och skäller upp i en stor tall, 10m upp så sitter lon på en grov gren. Vi berömmer hundarna, tar några foton, och tar sen hundarna med oss till bilen, och hoppas att vi återser lon 1 Mars.

Colt å Vargas

Vargas å Colt

Colt skäller

Colt

wpid-DSC_0101.jpg

wpid-DSC_0099.jpg

Förlåt mig Leo å Smog!!!

Bild

Går med Leo på förmiddagen utan att få upp någon räv, han gör ett kortare drev på rådjur (ca 2 min) vilket han inte gjort sen han var valp som jag vet om i alla fall. Runt halv ett tiden kommer Leo på helt nya rävspår och drevet är igång direkt. Drevet passerar alla tre passkyttarna som är med idag 2 av dom ser bara hunden, och den tredje fick räven mellan sig och en bil som kom på vägen samtidigt. Drevet går knappt 2 km så grytar räven i ett kännt gryt. Smog släpps in i det stora grytet runt 10 ingångar och mängder med grävlingspår utanför. Smog är inne och har kontakt, han är inne mellan 3-10 min varje gång för att sen komma ut och byta ingång. Efter 35-40 min så kommer räven ut, jag får ett fint läge men lyckas på nått j…la vis missa! Leo släpps det blir ett drev som går ca 3km sen blir det gryt igen! Jag och Smog går dit, dom andra gubbarna har farit hem, så det blir ett svettigt uppdrag att bevaka de 7 ingångarna till detta grytet. Räven flyttar sig då och då i grytet så plötsligt efter 25-30 min så ser jag en rävskalle smyga fram för att se sig omkring. När räven inte ser något misstänkt tar han fart och sticker ut, jag får ett fint läge för en första smäll, men vad f..n tror ni ja gör…. bom igen… andra smällen får jag inget läge på då räven springer i skydd av trädstammar tills han är utanför hagelhåll.

Jaa ja, självförtroendet är inte på topp med det är väl att ta nya tag igen…..!      // Kim

image

Leo har grytat räven.