Rävdrev!

Släppte Leo vid 10 tiden, 5 minuter senare har han slag och börjar väcka! Leo avanserar dåligt men nöter i alla fall på ihärdigt och 11:25 kommer äntligen upptaget. Drevet drar iväg flera kilometer söderut, efter ca en timme så gör räven en bukt ialla fall och passerar några gryt men utan att gå in! Jag tror nu att räven kommer att bukta i detta område och tar mig ett pass! Men räven gör bara en riktig bukt och drar sen vidare i sydvästlig riktning. Drevet närmar sig nu riksväg 61 som är hårt trafikerad så jag väljer att ta bilen och åker ikapp Leo å visslar in honom när han passerar en grusväg knappt kilometern från 61:an. Drevtiden blev 1 timme 20 minuter!

DSC_0133

Ojämna förhållanden!! Barmark nere i byn å knädjupt

några kilometer upp på skogen!

//Kim

Räv på åtel!

Vaknade strax efter tolv, och gick då upp för att dricka vatten. Jag fick då se en räv som var på åteln, men ganska snabbt så trippade han iväg och blev borta. Jag gör mig iordning och sätter mig vid gluggen för att se om han kommer tillbaka. Bara efter tio minuter så kommer han smygande fram på åteln, å Gyttorps röda 3:or gör ett bra jobb!

DSC00739

//Kim

Räv på luftfärd!

Vi tänkte å få till jakt på en mård idag, eftersom det kom snö sent i går kväll! Men det visade sig vara lättare sagt än gjort, men efter 5 timmars spårande hittade vi ett spår. Det var lite snö i spåren, så vi kunde konstatera att spåren var runt 12 timmar gamla! Colt släpps på spåren, han tar dom lite trevande och det visar sig snart vara en omöjlig uppgift att följa mården! Plusgrader och blåst har gjort att snön trillat av skogen och raderar helt nattspåren i skogen.

Vi börjar och spåra runt kända rävgryt istället för att se om vi kan konstatera om det ligger nån räv inne. Men även detta går trögt, sent på eftermiddagen så spårar vi en räv som går in i ett för oss okänt gryt. Foxi släpps in, och är inne i grytet som endast har en ingång i 20 minuter. När hon kommer ut så tar jag henne och Paul som är med för att lära och ska gå därifrån medans Mattias står kvar och passar. Jag hinner bara gå ett par meter med hundarna när räven kommer ut och får sig en sista luftfärd av Mattias knallpåk.

räv på luft färd

//Kim

Kort och långt drev!

Vargas går på slag 15min, upptag, drevet går 6-7min sen blir det stopp vid traktens största gryt. Mattias avvaktar med detta grytet och släpper istället Nixon på ett annat rävspår. Slagarbetet varar ca3 30min innan upptaget kommer. Denna räv sätter rak kurs söder ut, 14km bort grytar räven i samma klippgryt som ”friare från grannbyn”. Foxi arbetar i 10 min med räven innan han får nog och lämmnar grytet, som också blev hans öde!

Mattias går nu med Foxi till det första stora grytet och har fått med sig ytterligare ett par passkyttar. Foxi får det tuffare här, men efter 40min när man börjar att misströsta, så kommer räven plötsligt ut. Tyvärr tar inte skotten helt perfekt och räven försvinner. Mattias kopplar lös Vargas som är med, och efter 250m så är han och Foxi ikapp den skadade räven och avfångar den!

mms_img-76332545cbf898

Nixon, Mattias, Foxi                                       Bengt och Vargas

Rävarna vann!

Leo släpps på ett rävspår som är nytt sen gårdagskvällens snöfall, efter några hundra meter börjar han väcka så vi förstår att han tar spåren ialla fall. Knappt en kilometer bort kom upptaget och det blev fullt ös på drevet från början! Tyvärr så varade inte drevet särskilt länge, efter knappt 10 min så tystnar drevet och Leo stannar….. gryt. Vi tar oss dit med Smog, och det visar sig att räven smitit under ett stort stenblock. Smog är under under och har kontakt flera gånge men räven ligger tryggt och flyttar inte på sig. Jag tar hundarna och går därifrån medans Lars stannar och passar en kvart, men räven har bestämmt sig för att han ligger bra där han gör!

Sedan åker vi till Leif som har ett buktande rävdrev med sin hund Mikka, drevet går fint i ca två timmar sen bryter Mikka och kommer till Leif.

00023.MTS (0_00_00) 000047

Leo vid stenblocket!

gry på pass

Gry dricker choklad och väntar på räven!

/Kim

Drevräv!

Bild

Tur att man har bra kompisar som kan motionera hundarna när man jobbar! Andreas lånar Leo och släpper på spåren av en skabbräv som han har sett tidigare på morgonen, och skyndar sig sen till ett bra rävpass! Han hör Leo tar upp, och drevet går bara några minuter innan räven kommer i pass hos Andreas.

Nytt släpp! Leo tar upp och drevet går i stora bukter, Andreas lyckas inte komma i håll på denna räv och efter 4 timmars drev så bryter Leo och kommer tillbaka till Andreas. Knädjup snö som varken bär eller brister under stor del av drevet.

wpid-mms_img1707550264.jpg

//Kim

Frustrerande klantigt, men…

Gick upp strax före midnatt för att vaka ett par timmar! Jag fick se en räv på åteln med en gång, men den rann snabbt iväg innan jag fått ordning på grejorna. 10 min senare ser jag en räv komma mot åteln, och några minuter senare är den framme och börjar äta! Jag smyger upp gluggen och upp med bössan, när jag lägger ann bössan så stöter jag kolven lätt mot hörselskyddet, räven stelnar till och tittar upp mot mig. Jag får snabbt in räven i kikarsiktet och klämmer till. Men jag är för ivrig, precis innan smällen så ser jag att jag tappat riktpunkten och hårkorset är rejält under räven när skottet går. Räven sticker som en kanonkula och jag kan följa honom ca 100m. Jag går ut och kontrollerar skottplatsen, där syns hagelsvärmens framfart tydligt i snön och mycket riktigt lågt under räven. Jag följer spåren ca 100m ut till den asfalterade vägen, men där har jag svårt att se i mörkret vart han tagit vägen, så jag bestämmer mig för att invänta ljuset för att kontrollera mer!

Jag sätter mig vid gluggen igen, efter ca en halvtimme ser jag en räv komma efter vägen, och efter ytterligare 10 min ytterligare en. Jag väntar i drygt en timme men ingen räv kommer fram på åteln, så jag ger upp för denna gång!

I gryningen går jag ut för att kontrollera vart räven jag sköt på tagit vägen. Jag ser ganska snart att räven gått rakt över asfaltvägen, jag ser ett par knappnåls stora blodfläckar! Jag går ytterligare 50-60m i spåren på ett järde och där i kanten till skogen ligger räven död, total flyktsräck ca 150-170m!

DSC00736

En liten fin tik!

//Kim

Friare från grannbyn???

Mattias släpper Vargas strax efter 8, en halvtimme senare blir det upptag. Drevet drar iväg spikrakt söderut, utan en tendens till att bukta. Till slut så stannar drevet, hela 18 km rakt söder ut från upptaget!!! Mattias tar sig dit och kan konstatera att det är ett klippgryt med 2 ingångar. Foxi släpps in, denna gång tar det ca 5min innan hon får ut räven, som då möter haglen från Mattias.

6bd28ebe