Paul har haft sitt första drev på Lo.

En rapport om syn observation på lodjur resulterar i att Colt släpps på platsen! Colt tar spåren och efter en stund kommer upptaget, och det är ståndskall direkt! På väg dit går ståndskallet lös och det blir drev. Framme vid platsen för ståndskallet så släpps Paul på spåren, hans första chans att jaga lodjur. Paul tar utan tvekan spåren drivandes, och han går riktigt fort så han är ganska snart ikapp Colt. Men Paul nöjer sig inte med att gå i Colts tempo, så han går förbi och drar snabbt ifrån Colt. Drevet går några kilometer med Paul först och Colt i släptåg, men det går tyvärr mot en trafikerad väg, så hundarna kopplas upp. Unga Paul har haft en bra avslutning på sitt första år!

DSC_0088

Vi föll strax före målsnöret!!

Till slut, mitt på dagen hittade vi spår på den besvärliga hårda snön. Mattias släpper Vargas, och efter lite tråcklande finner han lons daglega och det blir drev. Drevet gör ett par vida svängar och går sen upp i ett berg. Där börjar drevet gå fram och åter på ett litet område, sen blir det stopp och ståndskall. Det tar en stund för Mattias att ta sig fram till platsen, och när han nästan är framme så kommer meddelandet, ”lodjursjakten är avlyst”. Jaa vad ska man säga………. inte våran dag helt enkelt. Några fina bilder på en fin katt blev det i alla fall som sitter helt lungt i en gran och ser ut att ha full koll på situationen. Det blev 40 – 45min drev för Vargas innan katten träade!

Vargas träat

Lodjur

Lodjur1

Lodjur2

Träning,, bara en dryg vecka kvar till skarpt läge!

Fick se nattspår av ett ensamt lodjur på morgonen, Colt och Vargas släpps på spåret som de båda tar sig ann. Hundarna följer spåret upp i ett berg och ner i branten på andra sidan, där kommer upptaget. Hundarna driver bra men det går inte speciellt fort då lon följer branten av berget norr ut. Efter ca 45 min så går lon ur berget och ner i ett betydligt flackare landskap. Där tar förmodligen hundarna in på lon för efter runt en halvtimme så blir det stopp och ståndskall. Vi tar oss dit, och ser att hundarna står och skäller upp i en stor tall, 10m upp så sitter lon på en grov gren. Vi berömmer hundarna, tar några foton, och tar sen hundarna med oss till bilen, och hoppas att vi återser lon 1 Mars.

Colt å Vargas

Vargas å Colt

Colt skäller

Colt

wpid-DSC_0101.jpg

wpid-DSC_0099.jpg

Lodjursträning med Colt å Nixon!

Colt å Nixon släpps på lodjursspår kl 13.00, upptaget kommer redan efter 5-600 meter. Drevet fortsätter ca. 4km och där korsar lon en älv med svag is och öppet vatten på flera ställen. Drevet går fram och tillbaka över älven, lon väljer hela tiden att gå på den svaga isen intill det öppna vattnet. Sedan drar drevet iväg ytterligare ett par km norrut. Där blir det ståndskall! Här har lodjuret valt att gå in i en betongbunker på ca. 25kvm och 3,5-4m djup, hundarna står uppe på kanten och skäller. Vi kopplar hundarna och filmar lon i bunkern. Vi riggar sedan kamerorna vid utgången och går därifrån och ser på håll när lon går ut ca. 2min efter vi lämnat platsen. Bra träning för hundarna och vi blev en erfarenhet rikare.

släpp lo

Hundarna släpps på spåret.

lo i bunker

Lon i bunkern.

lo går ut

På väg ut från bunkern.

lo springer ut

Tack för idag!